بیش از 100 نوع ویروس تبخال (Herpesvirus) وجود دارند. این ویروسها بعلت ساختمان DND خاص که دارند وقتی وارد بدن میزبان شده و در سلولها لانه گزینی کنند، سالها آنجا باقی مانده و سبب عفونت میزبان می شوند. از این 100 نوع فقط 8 نوع سبب عفونت انسان می شوند. در علم ویروس شناسی، ویروسها به خانواده های مختلف تقسیم بندی می شوند. کلا ویروسهای تبخال یک خانواده مخصوص به خود بنام خانواده ویروس تبخال (Herpesvirinea Family) را تشکیل می دهند.
خانواده ویروس تبخال به سه خانواده زیر رده تقسیم می شود:
- خانواده ویروس تبخال آلفا
- خانواده ویروس تبخال بتا
- خانواده ویروس تبخال گاما
از خصوصیات خانواده ویروس تبخال آلفا این است که در زمان کوتاهتری تکثیر می شوند، اثرات سمی بیشتری دارند و در عقده های عصبی لانه گزینی کرده و بعدها سبب ایجاد تبخال یا زونا در مسیرهای عصبی می شوند. در انسان این خانواده شامل سه نوع ویروس می باشد:
ویروس تبخال ساده نوع 1 و 2 (Herpes Simplex Viruses 1 and 2 (HSV-1 and HSV-2) و ویروس آبله مرغان یا
(Varicella Zoster Virus (VZV). کلا به آنها ویروس تبخال انسانی نوع 1، 2، و 3 (Human Herpesviruses, HHV) گفته می شود.
خانواده ویروس تبخال بتا دارای میزبانهای اندک است، زمان تکثیر آنها طولانی تر است و در محیط کشت آهسته تر رشد می کنند. ویروسهای این خانواده هر سلولی را که مبتلا می کنند، سبب بزرگ شدن آن سلول می شوند. بر خلاف ویروسهای خانواده آلفا که در عقده های عصبی لانه گزینی می کردند، ویروسهای خانواده بتا در غدد مترشحه و سیستم لنفاوی بدن لانه گزینی می کنند. خانواده ویروس تبخال بتا در انسان شامل ویروسهای زیر است:
- ویروس تبخال نوع 5 که اسم آن ویروس سیتومگال انسانی (Human Cytomegalovirus (HCMV) است.
- ویروس تبخال نوع 6 آ و 6 ب.
- ویروس تبخال انسانی نوع 7
خانواده ویروس تبخال گاما در انسان فقط شامل دو نوع زیر است:
- ویروس تبخال نوع 4 که به آن ویروس اپشتاین بار (Epstein-Barr virus (EBV) نیز گفته می شود که عامل یک بیماری به همین اسم در انسان است.
- ویروس تبخال نوع 8 (HHV-8) که به آن ویروس تبخال همراه با سارکوم کاپوزی (HHV-8 or Kaposi's sarcoma-associated herpesvirus (KSHV) می گویند، چون عامل ایجاد سرطان سارکوم کاپوزی است.
برخلاف عامه مردم که تبخال تناسلی را یک بیماری خوش خیم تلقی می کنند، اگر انسان مبتلا به نوع 8 ویروس تبخال تناسلی شود، خطر ایجاد سرطان سارکوم کاپوزی در وی زیاد می شود. این به شرطی است که زمینه های لازم فراهم شود. این ویروس بیشتر از طریق رابطه جنسی منتقل می شود، ولی از طرق دیگر نیز قابل انتقال است. هر قدر تعداد شرکای جنسی بیشتر باشد، احتمال آلودگی به این ویروس نیز بیشتر می شود. اگر فردی همزمان آلوده به ویروس HIV و ویروس تبخال نوع 8 شود، خطر ایجاد سرطان سارکوم کاپوزی در وی در مدت 10 سال، 50 درصد است. ابتلا به این ویروس درمان قطعی ندارد.
کانال تلگرام بیماریهای ارولوژی:
https://telegram.me/urologicaldiseasedrsafarinejad
کانال تلگرام مخصوص باروری و ناباروری:
https://t.me/nabarvaridrsafarinejad
کانال تلگرام مخصوص سلامت جنسی:
https://t.me/salamatjensidrsafarinejad
کانال تلگرام مخصوص زگیل تناسلی:
https://t.me/zegiltanasolidrsafarineiad
کانال تلگرام مخصوص ترانسها:
https://t.me/Iraniantransgender
کانال کاربرد لیزر اربیوم یاگ
https://t.me/erbyaglaserdrsafarinejad
کانال بیماریهای آمیزشی
https://t.me/stddrsafarinejad